De historiek van het stadsmuseum in oude kranten

‘Het museum van Mechelen is een veelbelovend tijdperk ingegaan’, zo schreef een journalist van Gazet van Antwerpen op 16 mei 1934.

Na veel omzwervingen, die uitgebreid uit de doeken worden gedaan, had de stedelijke collectie eindelijk een vaste thuishaven gevonden in het Hof van Busleyden.

Carla Corbeel, vrijwilliger bij de Erfgoedcel Mechelen, ging in het digitaal archief van Gazet van Antwerpen en Gazet van Mechelen op zoek naar oude nieuwtjes over het stadsmuseum. Dat loonde de moeite! Er kwamen artikels boven over de aanhoudende pogingen van het stadsbestuur om het Hof van Busleyden te verwerven van de toenmalige Commissie van Openbare Onderstand, over de voorlopige opening in 1931 en de officiële inhuldiging in 1938. We krijgen een uitgebreide beschrijving van de inrichting van de museumzalen en de tijdelijke tentoonstelling van Mariale Kunst. De journalist in kwestie besluit met de wens ‘dat de Mechelaars, na het Koninklijk bezoek, het meer en meer zullen leeren kennen en waardeeren’.

Wij nodigen jullie alvast uit om de selectie van artikels aan de tijdlijn in de tentoonstelling te leren kennen. De online versies van de artikels kan je via de volgende links bekijken:

Wie meer wil lezen, kan in het Stadsarchief het digitaal archief van Gazet van Antwerpen en Gazet van Mechelen zelf doorzoeken. Voorlopig is nog enkel de periode tot en met 1920 raadpleegbaar maar heel binnenkort komt daar de periode 1921 – 1939 bij