Icoonobject in de kijker: het besloten hofje

Besloten_Hofje

In deze rubriek stellen we je de 4 centrale tentoonstellingsobjecten uit de expo voor. Vandaag: Besloten Hofje met Calvarie, de Heilige Maagd en Johannes de Evangelist (1525-28)

Letterlijk een topstuk (dwz opgenomen in het Vlaamse Topstukken decreet) in de tentoonstelling. Dit is een van de zeven besloten hofjes van de Mechelse Gasthuiszusters, die in de zestiende eeuw door hun voorgangsters vervaardigd werden. Deze bijzonder unieke stukken zijn een soort driedimensionale metafoor van een idyllisch, ongerept bestaan: het aards paradijs. In één werk kan je zowel zijde-, goud- en zilverdraad als metaalstrips, fluweel, damast, glasparels, pijpaarde en halfedelsten terugvinden. Mixed media avant-la-lettre als het ware!

Een groots restauratieproject dat dit jaar startte, moet er voor zorgen dat deze fragiele wonderwerkjes voor het nageslacht bewaard worden. Hopelijk komen we dan ook meer te weten over het hoe en waarom van deze devotiestukken. We zijn bijvoorbeeld erg nieuwsgierig naar wat er op de opgerolde papieren rolletjes staat, die in sommige hofjes verborgen zitten. We houden je op de hoogte!