tentoonstelling

Uw toren is niet af!

Dat is wat paus Johannes Paulus II opmerkte bij zijn aankomst in Mechelen in 1985. Deze tentoonstelling is net zoals de Sint-Romboutstoren niet af. En dat op drie manieren.

De tentoonstelling is niet af…

omdat het een test is voor het nieuwe stadsmuseum dat in 2018 de deuren zal openen. Sinds 2012 werken de Erfgoedcel en de Stedelijke Musea Mechelen aan dat nieuwe museum. De tentoonstelling is het resultaat van overleg met diverse betrokkenen. Zowel de beleidsmakers als het Mechelse middenveld mochten zeggen wat zij belangrijk vinden voor het museum. En nu is het aan u! ‘Uw toren is niet af’ brengt een aantal aanbevelingen in de praktijk en daar horen we graag uw mening over. Vul dus zeker de postkaarten in de tentoonstelling in!

De tentoonstelling is niet af…

omdat er nog zoveel meer over Mechelen te vertellen valt. Uit het museumtraject kwamen vier belangrijke thema’s naar voor: religieus erfgoed, ambachten, diversiteit en de rijke geschiedenis van Mechelen. Hiermee hebben we vijf verhalen geweven rond vijf centrale objecten: Vader Reus, het kanon van ‘Mester Merten’, een Besloten Hofje van de gasthuiszusters, het schandpaard en ‘Het poppenspel aan het Hof van Margareta van Oostenrijk’. Deze verhalen gaan over Mechelen, vroeger en nu. Wij hebben verschillende invalshoeken uitgelicht. Het is aan u om zoals op een markt te keuren en te kiezen en uw eigen verhaal en betekenis te creëren.

De tentoonstelling is niet af…

omdat ze voortdurend verandert door de inbreng van het publiek. We vragen aan de Mechelse verenigingen om hun ding te doen in onze tentoonstelling. We zijn nieuwsgierig naar hun grote en kleine verhalen en roepen hen op om met eigen objecten de tentoonstelling te vervolledigen. Ook de bezoekers nodigen we uit om de tentoonstelling naar hun hand te zetten. Dwaal lekker rond. Ga op de tribune zitten en denk na over de dilemma’s. Vervolledig de tijdlijn met uw verhaal. Maak uw eigen affiche. Snuister in de verschillende visies op de centrale objecten … Beleef uw eigen tentoonstelling.

Help mee om deze tentoonstelling af te maken!

We hopen dat we op u en uw verhalen mogen rekenen. Alleen zo kan ons museum echt van betekenis zijn.